Thursday, June 25, 2009

Elena (1991)

Elena stoese kraj prozorecot otsutno gledajki vo dalecinite.Modrata boja na vodata sekogas ja smiruvase.Se cini ovoj pat nivnata dlabina ne be se dovolna da go smiri nejzinoto voznemireno srce.Ne ja sakase mnogu proletta.Sekoja godina odvaj cekase taa da zamine i sto pobrzo da pristigne letoto.I godese toploto sonce, umeese so denovi prekrasno da se zabavuva i na vrelata pesok i vo morskata sir.Uzzivase vo dzagorot na plazzata. Gi posmatrase licata na godisnoodmorcite i se veselese i taguvase so niv. Mozze da se rece deka duri premnogu gi sakase lu|eto. Nejzinata najgolema zzelba ,da stane psiholog nikogas ne se ostvari. Bese edna od trite kerki vo familijata i tokmu nejzinata umesnost vo komuniciranjeto so lu|eto bese presudna nejzinite tokmu nejze da i go doverat familijarniot biznis. Dolgo razmisluvase dali da prifati. Ja sakase i taa rabota i veruvase deka ke uspee i da go zavrsi fakultetot. Za zzal, mnogu brzo uvide deka zgresi, no vrakanje nemase. Ovaa prolet nekako se izdolzzi. Dozzdovite kako da nemaa kraj. Elena umorno se ispruzzi na krevetot.Vo glavata i bucese. Nemase sili i ponatamu da se protivi na odlukata na nejziniot soprug. Slusna kako doa|a kaj nea.Posakuvase da zamine taa, a ne toj.Gi stavi pernicite preku glavata nadevajki se deka toa ke mu bide dovolen znak da ne prodolzzuva so raspravijata.Sepak Filip ovoj pat odese do kraj.
-Elena, te molam, sfatime barem ednas-i se obrati vleguvajki vo spalnata soba. Zarem jas nemam nikakvo pravo na moite ambicii. Razberi ova mi e sansa, vistinska prilika!
-Filipe, dosta bese za deneska. Jas kazzav...
Filip i gi trgna pernicite od glavata.Go gledase so golemite zeleni oci. Se obide da ja bakne.
-Ova voopsto ne mozze da ti pomogne-rece otturnuvajki go od sebe. Smaceno mi e od tvoite obidi da me nateras da zaminam odovde. Komu da mu ja ostavam rabotata?Da go prodadam hotelov?... Ne doa|a predvid....Na krajot...i voopsto ne ni odi loso.
-Celata rabota e vo toa sto jas ke dobijam rabota.
-I ovde rabotis.
-]e bidam unapreden, ke bidam sef...
-Ubedi go segasniot tvoj sef, deka si podobar od nego i zemi mu go mestoto.
-Ironijata cuvaj si ja za tvoite gosti.
-Moite gosti ne se tvoj problem!-mu rece Elena
stanuvajki od krevetot i odejki kon vratata.
Filip ja spreci vo namerata da izleze od sobata. Ja drzzese cvrsto za rakata.-Ova mora da go resime vednas. Nemam poveke vreme.
-Pusti me me boli !
Filip i ja pusti rakata, ostana potpren na vratata.Bese besen, nervozen, lut.So racete pomina niz svojata gusta crna kosa.Disese dlaboko.
-Elena da se obideme normalno da razgovarame usteednas?-se obide povtorno da ja smiri situacijata. Vo ocite na Elena kako da trestea grmotevici.Zastana pred nego. Nekolku minuti se gledaa nemo.
-Ako me sakas ...ostani ovde-Elena recisi prosepoti gledajki pravo vo negovite oci.
-Ako me sakas dojdi so mene-i rece Filip.
Vo sobata stana premnogu tivko.Na mestoto kade im se slucuvaa najubavite i najludite nesta vo nivniot dvanaesetgodisen bracen zzivot kako da pocna da pa|a prasina.

******************

Se plasese da gi otvori ocite. Nadvor vrnese. Poslednite 5-6 godini sekogas bese problem unapreduvanjeto na Filip. Osven toa bi rekla deka i nemaa nekoj drug problem me|u niv.Veruvase vo mozznosta toj da bide prefrlen na podobro rabotno mesto vo vnatresnosta no mnogu poveke veruvase deka Filip toa ne bi go prifatil po nikoja cena. Vistina im bese dobro tuka. zziveea vo potkrovjeto na sestkatniot hotel od visoka A kategorija. Apartmanot bese ogromen.Imase 4 spalni sobi ,biblioteka, golem salon, dve po mali koi im bea nameneti za slucajni ili namerni gosti, dve banji...I toj i taa ne go sakaa bas mebelot vo klasicna smisla ,uzzivaa vo prostorot pa taka malkute no so vkus odbrani potrebni raboti za nivniot dom bea navistina interesna i retka kombinacija vo koja ednostavno mozzese da se uzziva.Elena gi otvori ocite,se cuvstvuvase prazno. Poglednuvajki ja praznata strana na krevetot si ja potkasa dolnata usna.Stana poleka i pocna da gi otvora plakarite i fiokite kade sto stoea rabotite na Filip. I tie bea prazni.Ocite i se napolnija so solzi. Zastana pred prozorecot. Gledase kako vrne.Bese skrsena i povredena.^ovekot koj edinsveno go sakase vo svojot zzivot zamina bez zbor.^ovekot koj go saka se i so koj zziveese celi 12 godini mozzebi i voopsto ne ja sakal.Go prekri liceto so svoite dlanki i pocna da place.Placese se dodeka ne pocuvstvuva deka od nea se iscedi i poslednata kapka solza nameneta za Filip..


**************************

Sezonata pocna. Letoto kako da se rasposla na prostranata pesocna plazza pred hotelot.Gostite veke pristigaa i Elena bese zadovolna.Zatskriena zad golemiot platnen sator so slamena sapka na glavata,ocila za sonce i ednodelen kostim za kapenje uzzivase sekoja godina da gi gleda nasmeanite i zadovolni lica
na svoite gosti letuvalci.Ova leto verojatno site ke bidat najmnogu oduseveni od golemiot tobogan koj nalikuvase na grozd.Srceto i se polnese koga vide kako i vozrasnite i decata mu se raduvaa na toboganot.Koga vide deka sepak nikoj prv nema hrabrost da se spusti po nego,detinesto potrca da im se pridruzzi na letuvalcite.Bosa trcajki niz sitnata pesok gi frli ocilata i slamenata kapa i recisi bez zdiv se iskaci po skalilata niz silen vrisok prepustajki mu se na neobicnoto zadovolstvo sto go nudese toboganot.Sega koga"stravot im se zede" i gostite necekaa poveke...
Morskata voda ja osvezzi.Elena se custvuvase odlicno.Grabejki gi branovite posakuvase cuvstvoto nikogas da ne ja napusti.Plivase dolgo,znaese deka ova ke bide uste edno dolgo toplo i uspesno leto.
Zadovolno se ispruzzi na lezzalkata barajki so pogled nekogo od svojot personal.I trebase osvezzuvanje i 0cigledno morase da si donese samata i samo sto nevolno zacekori da stane nekoj i go zaseni sonceto.
-Ana!-iznenadeno izvika i silno ja pregrna zzenata vo crn kostim za kapenje sto stoese pred nea.Zosto ne mi javi deka doa|as? Kade se drugite?
-Jas ne sum ti dovolna?-se smeese Ana zadovolna sto ubavo uspea da ja iznenadi svojata sestra.
-Ne ve ocekuvav nitu ova leto.Navistina me iznenadivte-radosno i se obrati Elena. Me interesira samo kako uspeavte da se dogovorite i da dojdete.
-A koj ti rece deka dojdovme "nie", draga sestricke.
Elena cudno ja pogledna:Sama si?
-Kako ptica.Na vase raspolaganje celi 4 sedmici.Ti
odgovara?!
Elena i Ana povtorno se pregrnaa,srekni sto se gledaat po recisi tri godini.
-Da odime da se sredis- i rece Elena.
-Ostavi go toa za podocna.Te gledav dodeka plivase.Ti nedostasuva kondicija-ja lutese Ana.
-Nikogas ne si uspeala da me natplivas.
-Nemoj premnogu da veruvas vo sebe.Ovoj pat toa nema da ti uspee-i odvrati Ana, veke trcajki kon vodata.
Elena smeejki se i dade fer prednost,a potoa potrca po nea.



************************



Nikoj ne bi pomislil deka se sestri.Ana bese dve godini postara od nea.Ne mnogu visoka no sepak se uste atraktivna rusokosa koja i pokraj svoite tri deca mamese pogledi.Elena so svoite 184 santimetri i prekrasni dolgi noze bese brineta so golemi zeleni
oci,kratka, moderno postrizzena kosa i cokoladen ten.Mozzebi tokmu nivnata fizicka nesporedlivost bese pricina poveke da bidat premnogu bliski.
Veke se stemnuvase.Horizontot sto se prostirase pred niv mamese so svojata volsebnost.Dvete potpreni na ogradata na prostranata terasa na apartmanot uzzivaa molcejki.
-Ne bi sakala da te voznemiram ,barem ne ovoj mig, no Elena, sto vsusnost se sluci?-ja zaprasa Ana zabelezzuvajki kako vrz liceto na sestra i padna tazzna senka.
-Se sluci ona sto verojatno morase da se sluci,nisto poveke od ona sto ti go napisav vo pismoto -odgovori Elena vozdivnuvajki....Mnogu razmisluvav ovie dve nedeli...otkako zamina Filip.Sega mi se cini deka poinaku ne mozzese.Premnogu dolgo i dvajcata se obiduvavme da gi skrieme vistinskite prici
ni.
Ana zacudeno ja pogledna:Sakas da kazzes deka vaseto perfektno "funkcioniranje"bese laga?!
Elena otsutno gledase pred sebe.Se obiduvase da gi potisne svoite cuvstva no ne mozzese,ne barem pred Ana.Kako plima pred dozzd solzite i nadojdoa.Ana ja pregrna i ja ostavi da se isplace.
-Jas sum vinovna-lipase Elena.
-Ne smees sebesi da se obvinuvas.Vremeto ke ja kazze vistinata veruvaj mi.Dvaeset godini se znaete od koi 12 ste vo brak i taka lesno da ja najdes pricinata za vasiot problem i uste polesno samata da se obvinis ne e mozzno.A zgora na toa nego go nema samo 2 nedeli! Daj mu i nemu no daj si i sebesi vreme.Voopsto ne zna
ci deka rabotite odat apsolutno vo pogresna nasoka.
Elena tazzno ja pogledna,ne veruvase vo nejzinite zborovi: Mnogu mi nedostasuva.
-Daj bozze i toj da go ima istiot problem-i rece Ana i ja vnese vnatre.Se smestija vo eden agol od dnevnata soba koj bese ispolnet so raznorazni po forma pernicina.Legnaa edna sproti druga, dopirajki se so glavite kako koga bea tinejdzerki i sekoja vecer cekaja site da zaspijat za da mozzat da si gi kazzat "makite".
-Otkako go dobiv tvoeto posledno pismo -malku so strav zapocna Ana,a i slusajki te pred malku se nesto drugo mi se vrti niz glavata...Deka i premnogu se sakavte, a so toa i se pocituvavte i obostrano si pomagav-te barem pred mnogu godini koga i jas zziveev tuka efakt.[to tocno se slucuvase potoa najdobro znaes samo ti.Za nas ostanatite izgledavte sovrseno sozdadeni eden za drug, toa go znaes.No,...
-Ana, na sto celis?
-Na vasiot problem,sto ve dovede do vakva situacija
-Rabotata,unapreduvanjeto,karierata na Filip, zarem toa ti e malku?
-Hmmm,pa ako insistiras jas i ne sum bas ubedena deka eden marketing agent bi mozzel poveke da prosperia tamu otkolku ovde.
-Bidi malku poprecizna?
-Te izneveril li Filip nekogas?-vnimatelno ja prasa.
Elena se iznenadi od prasanjeto.-[to ti pa|a na pamet?Filip,mene?! Ni slucajno!
-Sigurna si?!
Elena se zavrte mesecki i ja pogledna sestra si.-Vo toa ne bi poveruvala nitu vo son.Toa ti doa|a isto kako jas tebe da te prasam:Dali David te izneveril?
-Da,za dva pati znam sigurno,za ostanatite...-kako od puska i odgovori Ana vo me|uvreme i taa vrtejki se po mesecki.Sega se gledaa oci v oci.Elena bese zaprepastena.
-Ne mi veruvas? Ana vozdivna,se ispruzzi povtorno na grb i prodolzzi:-Prviot pat vistinata premnogu me pogodi. Ne znaev dali ke mozzam da zziveeam so toa. Ocigledno prezziveav,a vo me|uvreme prezziveav i uste nekolku "bliski sredbi" na mojot soprug so personi koi premnogu dobro gi poznavam...Sakas da ti
raskazzam? Elena ne odgovori nisto pa Ana prodolzzi:"Prviot pat bese navistina loso,vo prasanje bese edna prijatelkata na nasite prvi sosedi.Se vikase Meri. Uste pri prvata nasa slucajna sredba bese ocigledno deka David i se dopadna. Ne i pridadov nikakva vazznost se dodeka nejzinoto flertuvanje so nego ne stana premnogu vidno. Ha ,ha ha,koga sega si go vrakam filmot,mislam deka tokmu jas mu gi otvoriv ocite.Koga mu rekov deka Meri verojatno ke se obide da go "fati" mi se smeese.Nabrzo Meri iscezna, a David se promeni. Nemase mnogu vreme za mene i decata, zacestija negovite dezzurstva, rabotnoto vreme nikogas ne mu zavrsuvase vo isto vreme.Pocnavme da se raspravame za najobicni sitnici.Od den vo den bese se ponepodnoslivo.Se obiduvav da ja nadminam situacijta mislejki deka problemot sum jas zasto bliznacite bea mali,Veronika samo sto pocna da odi na uciliste i navistina mi bese tesko.I taka traese taa agonija se dodeka edna vecer po edna socna raspravija, David za da mi dokazze deka ne e tocno deka ne se grizzi za moite cuvstva,po dolgo vreme me izvede na vecera.Toabese prv pat vo nasiot zzivot da izlezeme a da nemame tema za razgovor.Mislev, dvajcata sme pod pritisok,se karavme,ke pomine so dobrata hrana.No za moja sreka, a golema nesreka na David naletavme na Meri.^uvstvoto sto go imav pri nasata povtorna sredba so nea ne mozzam da ti go opisam.Ednostavno znaev deka spijat zaedno. Bev skrsena, unistena, se cuvstvuvav bedno, evtino. Ne mi prizna se dodeka eden den ne si go spakuvav kuferot i ne mu rekov deka ke go napustam.Od togas me|u nas se izmenija nekoi raboti...konecno vremeto si go stori svoeto no verojatno se uste me|u nas ima dovolno qubov za da pravime kompromisi i da istraeme.Nastana mala pauza. Ana ja pogledna svojata sestra.Bese ocigledno deka e sokirana i za svojot problem so Filip apsolutno ne ja otvorila ovaa stranica.Stana da zeme nesto za pienje. ^asite dopolu gi napolni so vodka,stavi mraz. I ja podade ednata na Elena: Da nazdravime za neverstvata na David!
Elena ne mozzese da ja razbere-Ti toa mozzes da go prifatis?!
- Pa donekade, da.Veruvaj mi i ne se tie tolku losi. Ponekogas mozzat da go osvezzat brakot.
- Ana ti ne si pametna! Jas..jas vo nikoj slucaj ne bi go prifatila,a kamo li da mu go prostam toa.
-Ako navistina go sakas i nemas drug izbor.Zar bi go ostavila sto nekolku noki minal so druga zzena koja edinstveno uspeala da go "zapali"?Kratkotrajno da go napravi malku poveke vazzen i mazzestven...?
I toj nurnal vo i za nego nepoznati,povozbudlivi vodi i ti poradi svoite principi ke i go otstapis kako igracka sto mozze da ja zadrzzi,a za protivusluga ke se unistis sebesi potisnuvajki ja svojata qubov i barajki nova ista takva so stoprocentna mozznost duri si zziva da ne ja najdes?
-Filip,mene nikogas ne bi me povredil taka?!
-Ako dobro se cuva za da ne go "fatis na delo", da.Samiot cin na neverstvoto i ne mozze da te povredi ako ti nekogas slucajno ne doznaes za nego, neli? Duri ne znaes e vo red,no ako doznaes...?
- ]e go zaboravam,ke go izbrisam od mojot zzivot...ke go mrazam...
-Veruvaj mi ne e taka.Ako go sakas rabotite se kompliciraat.
-Ako go sakam?-rece glasno Elena,triejki go celoto so racete...Sigurno go sakam duri i poveke otkolku sto se sakam sebesi.
-Elena,mora da odis po nego.
-Nema sansi.
-Elena mozzes besmisleno da go zagubis?
-Nema da go molam da se vrati...Ako ja saka poveke negovata raboti ete mu ja, neka ja raboti!
-Moras situacijata apsolutno da ja rascistis.Neiz vesnosta samo ke ja vlosi.
-]e cekam.
-[to?Da se vrati???Bilo koga,bez opravduvanje?[to ako nekoj tamu na nekoj nacin go saka,go ima,mu ja ubiva samotijata i na krajot od kraistata go pravi barem malku sreken?! -Ana ne mozzam toa da go napravam. Cenata e previsoka
-Cenata ke bide i premnogu visoka ako ostanes sama so svojata gordost.Sepak eden mora prv da popusti, sto ne znaci deka e pobeden.Verojatno bitkata se vodi do posledniot zdiv...
-Da me sakase nemase da otide...!
-Ako go sakas,a velis deka go sakas zosto i ti ne otide so nego?
-Ana,mislam deka pretera! Kako mozzes da me prasas takvo nesto koga znaes kakvi obvrski imam so hotelov,sezonata pocna-Elena sega dosta razdrazneta i nervozna, takareci vikase na nea.
- Devojko vo prasanje e tvojot brak,tvojata qubov,tvojata ili uste podobro vasata idnina.Komu mu e grizza za hotelov?Sezonata ke pomine i bez tebe..
-Poveke ne sakam nitu da te slusam nitu za ova da razgovaram so tebe-luto Elena i se obrati i izleze na terasata od apartmanot.Nokta bese prekrasna.Topla so mnogu yvezdi i mnogu zzelbi.Srceto i igrase vo gradite.I se pricini deka i mesecinata mozze da go slusi kako silno i zabrzano i tropa.Pomisli dali i Filip mozze da go cue.Se obiduvase da gi potisne cuvstvata koi se branuvaa vo nejzinoto telo.Tolku mnogu i trebase. Pocuvstvuva kako i Ana izleze.-Prosti preterav- i rece tivko, uzzasno mi nedostasuva,se plasam.
-Veti mi edna rabota,i rece Ana,deka najprvo dobro ke razmislis,a potoa bez razlika koj ke bide tvojot definitiven stav ke go najdes i licno ke mu go soopstis?
-Neka bide taka-bezvolno potvrdi Elena.


*******************************************



Golemiot yiden casovnik otcuka dva udara po polnok. Elena se uste bese budna. Umorno se prevrtuvase po golemiot francuski lezzaj obiduvajki se da zaspie.Ova bese sedma nok po zaminuvanjeto na Ana kako taa, prakticno, ne mozzese da najde mir.So nea, nekako, ne se cuvstvuvase osameno.Segaostana povtorno sosema sama.Samotijata ja ubivase.Bese tolku depresivna sto ni letoto ni najludata ideja sto ke i padnese na pamet ne bese dovolna da ja otrgne pomislata na Filip koja ja opsednuvase.Ne palejki svetlo se doblizzi do prozorecot.Od svezziot vozduh i zatreperi nejzinoto telo.Se potrese.Gledajki go horizontot koj besprekorno se spojuvase so vodata i neboto vnimanieto i go privlece mladata dvojka koja drzzejki se za race setase po plazzata.Taa so dolga rusa kosa sto i go prekrivase strukot,a toj visok i stroen kako bor.^ekorea odmereno,bavno.Moreto im gi topese stapalata so penliviot plisok.Toj ja pregrna.Kako zmija devojkata go izvi svoeto telo okolu nego.Negovite race ja zamrsija nejzinata kosa.Bolno Elena ja zagriza svojata raka.Bi dala se vo ovoj mig vrz sebe da gi pocuvstvuva silnite i topli Filipovi race.Sledese baknezz,koj na Elena i si pricini deka trae so casovi.Bese daleku no mozzese da ja pocuvstvuva nivnata sreka.Tie ednostavno tolku mnogu imaa potreba eden za drug.Tie bea polni so qubov.Zaminaa trcajki.Elena ostana da stoi pokraj prozorecot.Odednas zdivot i zapre.Stomakot kako da i se prevrti.Niz glavata kako da i pomina voz. Moreto kako da se otvori.Ritamot na branovite silno go secese mazz koj vo svoite pregratki nosese zzena krevajki ja dovolno vodata da ne mozze da ja stigne.Go poprecuvase.Mavtase so nozete,so racete go turkase nanzad.Ne mozzese da go sopre.Kako elen odese niz vodata.Zadovolstvoto na negovoto lice go otsjajuvaa yvezdite.Ja spusti na vodenata pesok baknuvajki go nejziniot vrat.Nejzinite prsti se isprepletija vo gustite crni kadri na negovata kosa.Branovite gi plaknea nivnite tela. Filipe! Krikna Elena.Potrca silno bez zdiv niz golemata terasa po skalite sto vodea kon plazzata. Neverojatno brzo gi mina sestte kata i seta vo solzi stoese na plazzata.Se obyrnuvase okolu sebe sakajki da gi vidi niv. ...Nemase nikoj. Nemase apsolutno nikoj. Tuka bese moreto, neboto, plazzata i...taa...sama.

********************


Bese recisi pladne koga zamina.Go spakuva ona sto mislese deka i e najneophodno.zzestinata voopsto ne i smetase zasto nejzinoto srce bese premnogu studeno.Iskrata nadezz,skriena zad temnite ocila za sonce ja vodese napred.Mozzebi i ne zadocniv mnogu, mislese Elena.Sinoknesnoto dozzivuvanje kako da ja prelea nejzinata casa.^uvstvata ja nadvladeaja nejzinata gordost.Znaese deka ova e edinstvenoto resenie i sega koga veke trgna kaj Filip edinstveno nesto za sto se plasese bese vremeto.[to ako e premnogu docna-po iljaditi pat se prasuvase Elena vozejki go beliot"audi". Napustajki ja magistralata i zavleguvajki vo vnatresnosta se cuvstvuvase se ponesigurna. Malku trebase da ja promeni nasokata.Pomislata na uste mnogu osameni dni i noki ja vlecese kon celta.
Se parkira na golemiot parking prostor pred imresivnoto zdanie kade trebase da raboti Filip.Bese iznenadena od negovata staklo-metal kombinacija koja kako da gi dopirase oblacite.Nekolku minuti sedese vo avtomobilot vnimatelno razgleduvajki ja okolinata.Neocekuvano i se dopadna toa sto go gledase pred sebe.Se obide da go vidi avtomobilot na Filip.Bezuspesno.Se kolebase.Bese uzzasno nervozna i preplasena.
Nesigurno se upati kon zgradata. Imase neverojatno golemo dvizzenje na lu|e sto do nekade i i odgovarase. Kako isplasena srna prikraduvajki se pokraj zabrzanite i ocigledno "zafateni" namernici
Elena vleze vo zgradata.I da sakase ne mozzese da ostane nezabelezzana pokraj svoite mnogu santimetri i atraktivna pojava.Ne obyrnuvajki se na pogledite koi ja presretnuvaa otide do liftovite kade stoese golema tabla so podelba na rabotnite oddelenija.
Oddelot na Filip bese na 13 kat.Vleze vo liftot so edna golema grupa lu|e. Ne vadejki gi ocilata pretpazlivo "frli" eden pogled na 13-ot kat.Ona sto go vide povtorno i se dopadna.^uvstvuvase kako srceto silno i bie.Tolku mnogu ja posakuvase povtornata sredba so svojot soprug,a tolku mnogu se plasese. Bavno i nesigurno trgna niz golemiot hol vnimatelno citajki gi natpisite na vratite od kancelariite.Koga go procita Filipovoto ime na edna od niv krvta i zastana vo venite.Trebase samo da cukne i da ja otvori vratata. Hrabrosta ja napusti.
Se obiduvase da izgleda kolku sto mozze po normalno barem za onie koi minuvajki pokraj nea so simpatii uctivo ja pozdravuvaa.Pominaa nekolku minuti,nejze i se cinese deka pred vratata stoi cela vecnost. Nesigurno tropna na vratata.Nemase nikakov odgovor. Poleka, vnimatelno ja otvori vratata.Kancelarijata bese prazna. Napnatosta popusti.Vleze i se potpre vrz vratata vdisuvajki dlaboko."Ova e veke podobro... barem ke uspeam da se priberam,si pomisli Elena"Stiskajki gi dlankite izbroja do deset, bledo se nasmevna i sedna na kozznata fotelja prekrstuvajki gi dolgite noze.Vo nea kako da besneese bura.^as bese smirena,cas celosno zagubena.So grbot se svrti kon vratata nadevajki se deka i koga ke vleze Filip pred da se sretne so negoviot pogled ke uspee celosno da vladee so sebe i nema da dozvoli da vidi kolku e skrsena. Vratata se otvori.
-Prostete, mislev nema nikoj.
Elena zad sebe slusna dlabok maski glas.Impulsivno se svrti i ostana bez zbor.Uspea samo odvaj da klimne so glavata.Ocigledno toa ne bese Filip pa od edna strana mnogu i olesni, no covekot sto stoese pred nea ednostavno ja ma|epsa. Verojatno cuvstvoto bese obostrano zasto nepoznatiot kako zakovan stoese pred nea neskrieno so golemo zadovolstvo gledajki ja.
-Go cekam Filip,ova e negovata kancelarija?-uspea prva da se "sobere"Elena.
-Da-odgovori nepoznatiot nevolno.Vie ... Vi treba sluzzbeno...?
-Pa, ne bas. Da receme privatno-odgovori Elena cudejki se kolku i godi negoviot pogled.
-Verojatno ne ve ocekuval denes-i rece sednuvajki na biroto sproti nea.Mozzam li jas da vi pomognam?
-]e vi bidam blagodarna ako uspeete da go pronajdete.
-Za zzal, ne. Filip denes e otsuten...privatno-i rece nepoznatiot otvoreno gledajki vo nea.
Na Elena kako da i olesni.Za cas vnatresniot nemir se pretvori vo prijatna opustenost. Lesno se potpre na foteljata uzzivajki vo situacijata so koja ocigledno vladeese. Nesomneno go voznemiruvase svojot sogovornik,toa i se dopadna. I toj kako da se olabavi.Reakcijata na Elena verojatno go natera na pomisla deka nejzinata poseta na Filip i ne e taka privatna.
-Prostete za mojata neuctivost,jas sum Viktor-i rece podavajki i ja svojata raka.
-Elena-se pretstavi i taa sramezzlivo nasmevnuvajki mu se.
Nastana mala pauza. Pa, bi mozzela da si odam stom Filip ne e tuka-mu se obrati Elena, pritoa ne davajki nikakov znak deka toa navistina go misli.
-Ako imate vreme bi uzzival vo vaseto drustvo uste malku.Mozze kafe?
-Ako vam ne vi preci,da,bi sakala.
Viktor zadovolno klimna, se izvini i otide da donese kafe.Elena ja iskoristi prilikata da se pogledne vo svoeto ogledalce.Podocnicite i se gledaa od avion,no sepak!Odluci da doznae nesto poveke za Filip od Viktor pa idejata da ne mu otkrie deka e negova zzena i se dopadna.Viktor donese kafe i sok.
-Blagodaram, bez seker- mu se obrati zemajki ja golemata solja kafe od negovite race.
-I jas ne sakam seker vo kafeto i rece.Doa|ate prv pat tuka?
-Zar se gleda na mene?
-Pa...da ne bese ovoj pat prv sigurno ke sum ve zabelezzal i porano.Elena samo se nasmevna.Se obiduvase da go postavi vistinskoto prasanje bez nejziniot sogovornik da otkrie deka saka da doznae nesto za Filip. Viktor kako da i pomogna.
-Se znaete odamna so Filip?
-Mnogu odamna.Elena ne umeese dobro da lazze.Stana od foteljata so soljata kafe vo racete i zastana pred edna od trite umetnicki sliki vo kancelarijata. Viktor ne mozzese da gi vidi nejzinite oci, pa posigurna vo sebe prodolzzi: Nie sme bratucedi,bliski no odamna ne sme se videle.
-Mora da vi priznam deka ke mu se nalutam sto ne mi kazzal dosega kolku ubava bratucetka ima.Obicno mi raskazzuva za svoite zgodni prijatelki-dosta ohrabren sega Viktor go prodolzzi razgovorot.
Elena kako da ja probode nozz.- Gi ima mnogu? Go zaprasa trudejki se da zvuci nezainteresirano.
-Pa, go znaes Filip.Uspeva da ulovi i pticka vo let so svojot sarm.Ponekogas uzzasno mu zaviduvav,no sega gledam deka i ne sum moral.Nitu edna negova poznanicka ne bila tolku ubava.
Elena se cuvstvuvase neprijatno.Se plasese da se sretne so negoviot pogled. I doa|ase da zaplace. Telefonot vo kancelarijata zayvoni,toa i dade vreme da gi smiri svoite nadojdeni cuvstva i da se kontrolira povtorno sebe si.Se zacudi koga sfati deka nesvesno go gleda Viktor dodeka razgovara na telefon.Vaka drug mazz, se razbira osven, Filip, dosega ne poglednala.I se dopa|aa negovite pravilni crti na liceto.Ve|ite mu bea gusti.Pod niv kako crni dijamanti sjaeja negovite malku zakoseni oci so retko golemi klepki.Ustata polna i meka. Nosese leten kostum pod koj lesno se gledase deka se krijat siroki ramenici. I se dopadnaa i negovite race. Izgledaa istovremeno silni, maski no i premnogu nezzni.Zamizza kako da saka da gi prekine svoite misli.Koga povtorno gi otvori ocite direktno ja gledaa Viktorovite. Pocrvene.
-Za zzal, mora da go prekinam ova nase ubavo druzzenje-razocarano i se obrati Viktor.
-I jas sekako moram da odam. Vi blagodaram za vremeto i kafeto-mu rece Elena stanuvajki da zamine.
-Ima li sansi nasava denesna sredba da ja prodolzzime? Bi sakal povtorno da ve vidam.
Elena iznenadeno go gledase.
-]e mi dozvolis li da te odvedam na vecera?-bese pretpazlivo uporen Viktor.
-Pa mozzebi nekoj sleden pat,blagodaram-odvaj izusti Elena uste vednas pismanejki se zosto ne ja prifati pokanata. Mu se nasmevna i izleze brzo od kancelarijata.
Dolgo vozese niz ulicite od gradot recisi ne zbelezzuvajki nisto okolu sebe.Pred pomalku od dva casa dojde da go najde Filip.Sega i ne sakase da go bara.Se plasese od vistinata koja se nayirase i sigurna bese deka ke bide podobro da se vrati doma.Barem nema da bide povredena poveke otkolku sto e sega.Od druga strana nekontrolirano vo mislite i doa|ase Viktor.Se obiduvase da go potisne i da se ubedi deka kolku pobrzo ke ja resi situacijata tolku pomalku ke se izmacuva.Povtorno mnogu i nedostasuvase hrabrost.Varijantata za "druga zzena" bese premnogu ostvarliva.Dolgo dvoumejki se, sepak, resi da ostane.Vozejki se sega se obiduvase da najde nekakov hotel.


*******************



Dolgo se tusirase.Toplata voda se lizgase niz nejzinoto vitko telo. Posakuvase se, ednostavno, da prestane. Se da si dojde na svoe mesto.Umorno se ispruzzi na golemiot krevet vo hotelskata soba.Se obiduvase da ne misli na nisto .Zaludno. Mislite i odea kon Filip.Znaese deka ako ostane vo sobata i pretstoi golemo izmacuvanje koe voopsto nema da i pomogne.Nabrzina se oblece i bescelno izleze.
Se uste ne bese stemneto.Na ulicata imase mnogu lu|e.Duvase tivko toplo vetre.Se prikluci vo rekata minuvaci i trgna kon centarot na gradot.Gi posmatrase sreknite i zadovolni,tazznite i veselite minuvaci.Gi gledase izlozite, znamenitostitite.
Centarot bese prekrien so kafulinja.Pocuvstvuva deka e zzedna pa odbra edno interesno kafule kade nemase mnogu gosti.I se dopadnaa sirokite slameni stolici i isto takvite jajcesti masicinja.Sedna taka sto pred nejzinite oci se prostirase najgolemiot del od plocnikot isprepleten so ubavo uredeni trevni povrsini so klupi na koi se odmaraa postarite i si igraa decata.Razmisluvase dali ovde bi mozzela da zzivee?! Verojatno ... ako navistina mora, no bese sigurna deka nema da bide dovolno srekna.Sepak, ako nesto ja hranese i ja odrzzuvase nejzinata dusevna sreka bese moreto. Ja zafati cudno raspolozzenie. Pomisli deka taa i Filip bi mozzele da najdat resenie. Lete, dodeka trae sezonata bi zziveele doma.Ostanatiot period bi mozzele da prestojuvaat tuka.Taa bi mozzela ako ne sekoj togas preku eden den da odi vo hotelot.Taka i dvajcata bi go rabotele ona sto navistina go sakaat i bi bile zaedno.
Se pocuvstvuva poletno,silno. Ja plati smetkata i pobrza zajdisonceto da go preceka niz ulicite od gradot.Nadezzta ja ispolni nejzinata dusa
Pocuvstvuva glad.Se dvoumese dali da si kupi sendvic ili da jade pica.
"Elena koga veke povtorno se vrati "me|u zzivite" zasluzzuvas nesto navistina dobro"-si rece samata. Zastana za mig srekno obyrnuvajki se okolu sebe i so pogledot barajki picerija.Zdogleda edna na dvaesetina metri od sebe, od drugata strana na ulicata.So siroka nasmevka na liceto se upati tamu.Recisi potskoknuvajki ja premina ulicata. Zastana pred vlezot na picerijata za mig obiduvajki se da go poddotera svojot izgled pred da vleze.Samo sto zacekori kako neboto da se otvori nad nea.Ja oblea studena pot,srceto kako da prestana da i cuka.Od ocite i blikna reka solzi. Odvaj uspea da se vrati cekor nazad.Bese kako zasemetena.Trgna ne znaejki kade sudirajki se na sekoj cekor so minuvacite.Pocna da trca.Trcase se dodeka nozete ne ja zdobolea,se dodeka i snema zdiv. Ne i bese apsolutno vazzno nisto. Barase mesto za da bide sama. Gi izbrisa solzite od ocite i zabelezza klupa pod edna lipa vo blizinata na kompleksot zgradi pred sebe.Tromo se upati kon nea. Sedna i pocna na glas da place. Placese se dodeka tisinata ne ja pobedi. Se bese i premnogu tivko. Neznaese kolku dolgo sedi tuka. Gradot tonese vo nokta. Elena potona vo svojata osamenost. Skrsena vo sebe tesko se upati kon centarot. I trebaa cetirite yida od nejzinata hotelska soba.Gledajki pred sebe,so navednata glava minuvase pokraj lu|eto. Pocuvstvuva kako nekoj ja fati za raka. Pred da sfati sto se slucuva go prepozna glasot na Viktor.
-Elena, kakvo zadovolstvo - so voodusevuvanje i se obrati.Negovite golemi crni oci kako sosema da pocrnija koga se sretnaa so nejziniot beznadezzen pogled.-[to ti se slucilo-zagrizzeno ja prasa trgajki ja ponastrana od minuvacite.- Izgledas ocajno?!
-Bidi siguren deka taka i se cuvstvuvam-vikase na nego Elena.
Viktor se obide da ja smiri. Koga uvide deka ne ke mozze, odvaj uspea da ja dovlece ponastrana od qubopitnite setaci.-Elena,smiri se te molam? Kazzi
mi sto ti se slucilo.-ja molese Viktor drzzejki ja za race. Namesto da se smiri Elena kako da eruptirase. Gi oslobodi svoite race od negovite i pocna so tupanici da mava po negovite gradi.
-Ostavi me, zosto me maltretiras - mu vikase.Ne mi trebas ni ti , nikoj.Sakam da bidam sama. Pusti me da si odam. Ne mi treba nikoj da me saka. Jas mozzam i sama...Pocna povtorno da place. Viktor ja pregrna.So svoite race go miluvase nejziniot grb.Taa placese na negovite gradi.Kako sto solzite i nadojdoa taka pocna da ja cuvstvuva toplinata sto blikase od negovoto telo.Go pregrna i taa i cvrsto go pripi svoeto vitko telo do negovoto. ^ustvuvase kako silno ja posakuva. Kako vetrot da ja pomesti nejzinata glava. Pogledite im se vkrstija. Bakni me, nemo go molese so pogledot.Bez ni milimetar da ja ispusti od svojata pregratka Viktor svoite usni gi spoi so nezjinite koi podotvoreno i zzedno kako da gi ocekuvaa so vekovi.Se baknuvaa dolgo i strasno.I dvajcata kako da se plasea da zaprat da ne ja prekinat magijata koja gi bese opsednala.


*********************



- Me vikna itno i neodlozzno da dojdam,da vidam kako uzzivas kako stotuku razvedena zzena - luto i zagrizzeno i se obrati Ana na svojata sestra koja ocigledno srekna gi cuvstvuvase vrz sebe poslednite letni soncevi zraci.
-Elena, ne mozzam da sfatam sto se slucuva so tebe-naluteno prodolzzi Ana stoejki na sred plazzata so patnata torba vo racete.
- Nemoj vednas da se lutis. Zarem ne si i ti srekna sto tvojata pomala sestricka povtorno e mnogu srekna?! - i rece Elena stanuvajki i pregrnuvajki ja.Zarem e golem grev, jas povtorno vistinski da uzzivam vo mojot zzivot na krajot od ova dolgo toplo leto?
-Elena,samo pred deset dena stavi golema tocka na svojot brak i na svojata qubov?! Kako mozzese toa da go storis i kako mozzes da uzzivas - bese i ponatamu
vcudonevidena Ana.
Elena na glas se smeese.-Navistina preteruvas.
Ovoj pat navistina sum srekna sto sum poinakva i od tebe.Veti mi deka nema da me natepas i ke ti otkrijam uste edna golema tajna? - i rece Elena ostavajki ja nejzinata torba na pesokta.Ana so nedoumnica ja gledase.
-Ti si ili pijana ili drogirana-i rece.
-Blisku si, razdragano i odgovori Elena fakajki ja za raka. Ja povede kon hotelot. Bez zbor poveke stignaa do apartmanot na Elena. Pred da vlezat Elena ja zamoli da bide tivka. Ana ne mozzese nisto da sfati. Nevolno ja sledese svojata sestra. Ostana so otvorena usta koga na golemiot krevet od spalnata soba go zdogleda zaspaniot ubavec. Elena ja prekri nejzinata usta so rakata i ne dozvoluvajki i nitu da dise ja odvlecka na terasata.
- Sakas da me ubies - i rece stom dojde do zdiv.Koj spie vo tvojata spalna?
-Mislev ke sfatis! - zadevajki ja i odgovori Elena
-Sega navistina mi e dosta od tebe. ]e mi objasnis sto se slucuva ovde ili jas si odam i premnogu luta na tebe - i rece Ana i ne cekajki ni mig trgna da izleze nadvor.
Elena ja stignataka reci so trcanica ja izvede od hotelot.Odejki po plazzata i raskazza sto se vsusnost i se slucuvase poslednite meseci od dolgoto toplo leto. Vrakajki se kon hotelot bea pregrnati i srekni. Elena go zabelezza Viktor kako se podgotvuva da ja razbranuva mirnata morska sir. Otrgnuvajki se od sestrinata pregratka potrca nakaj nego.Toj kako da go pocuvstvuva nejzinoto doa|anje.Se svrti ocekuvajki ja so siroko rasireni race.Ana stoese i gi gledase kako dolgo se baknuvaat, a potoa nurnuvaat vo sinata voda.Gi gledase se dodeka ne se spoija so horizontot.Pobrza da si ja zeme torbata od plazzata i da zamine. Ne sakase da ja narusuva idilata.


******************


-Treba da me zapoznaes so tvojata sestra-i velese Viktor na Elena obiduvajki se da se otrgne od nejzinite pregratki.
-Sega e docna,Ana zamina-mu odgovori baknuvajki gi negovite ramenici.
Viktor zacudeno ja pogledna.-Kako zamina?
-Kako sto dojde,so avtobus...pretpostavuvam-mu se umilkuvase Elena.
-Ne e pristojno sto ne me zapozna.Koga povtorno ke ja sretnam?!
-Mnogu skoro.
-Kade?
-Pa na tvojata svadba - bozzem zacudena i taa mu odgovori gledajki vo negovite oci koi zaqubeno ja gledaa.
-Ti ke bides nevestata-seriozno ja prasa.
-Ne sakas?!
-Samo pod dva uslova... Da ne go kanis bratuced ti na svadba i...da me vrabotis vo tvojot hotel pa makar i kako recepcioner?!!!
Elena srekno go gledase. ]e treba da ti napisam dobra preporaka-provokativno mu rece.
-Toa e najmal problem,sigurno ke ja zasluzzam-i rece privlekuvajki ja kon sebe.
Vlazznata pesok se lepese po nivnite vozbudeni tela.Poslednite soncevi zraci na dolgoto toplo leto se vpivaa vo nivnata qubov.

No comments: